• November is op veel vlakken een fijne maand voor je portemonnee.
  • Hypotheekrentes, energieprijzen en benzineprijzen dalen, terwijl sparen meer oplevert en de beurs het goed doet.
  • Business Insider houdt, in samenwerking met nieuwsapp Upday, elke maand zeven prijzen bij die van belang zijn voor de waarde van je bezittingen en die je maandelijkse uitgaven beïnvloeden.

November is in veel opzichten een goede maand voor de portemonnee van Nederlanders, als je kijkt naar prijzen die je persoonlijke financiën raken.

Aan de kostenkant zijn er diverse gunstige ontwikkelingen: hypotheekrentes zijn weer wat gedaald, energieprijzen van gas en stroom zijn ook wat goedkoper. Hetzelfde geldt voor benzine- en dieselprijzen.

Daarnaast kent de beurs een goede maand met herstel van aandelenkoersen en zijn spaarrentes stabiel gebleven, terwijl de inflatie fors lager is.

Business Insider houdt, in samenwerking met nieuwsapp Upday, elke maand zeven prijzen bij die van belang zijn voor de waarde van je bezittingen en die je maandelijkse uitgaven beïnvloeden. Bekijk hieronder de Blik op je Geld van november 2023.

Download hier de app voor Upday Nieuws


Huizenprijs: verder herstel op maandbasis

De huizenprijzen zitten inmiddels voor de vijfde maand op rij in de lift, na een dip afgelopen voorjaar. Koopwoningen werden in oktober opnieuw duurder dan de maand ervoor. De prijzen stegen met gemiddeld 0,7 procent in vergelijking met september, meldden het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster.

Er is nog geen sprake van een stijging op jaarbasis. Ten opzichte van een jaar geleden liggen huizenprijzen 2,3 procent lager. Deze daling is wel minder sterk dan in voorgaande maanden. De gemiddelde transactieprijs voor bestaande koopwoningen kwam in oktober uit op 424.521 euro, volgens het CBS en het Kadaster.

Lees ook: Huizenprijzen in oktober op maandbasis opnieuw iets hoger, jaardaling nog maar 2,3%

Dat de huizenprijzen aantrekken, is ook te zien in de hypotheken die worden afgesloten. In het derde kwartaal steeg het gemiddelde leenbedrag naar een record van 396.000 euro, bleek uit cijfers van consultancybureau IG&H.

Ondertussen moeten huiseigenaren wellicht rekening houden met factoren die een hap nemen uit de marktwaarde van hun woning. De reële huizenprijs, de gemiddelde huizenprijs gecorrigeerd voor de ontwikkeling van de inflatie, stijgt bijvoorbeeld langzamer dan de nominale huizenprijs.

Daarnaast is er steeds meer aandacht voor de effecten van klimaatverandering. Toezichthouder Autoriteit Financiële Markten (AFM) vindt dat die moeten worden verwerkt in de huizenprijs. Een beschadigde fundering als gevolg van droogte kan bijvoorbeeld uitkomen op een kostenpost van gemiddeld 54.000 euro maar kan ook in de tonnen lopen, schreef Business Insider eerder.

Onderzoeksbureau Calcasa bracht risico's als overstromingen, droogte, natuurbranden en aardbevingen in kaart en berekende dat die kunnen leiden tot een waardedaling van in totaal een duizelingwekkende 325 miljard euro.

Lees ook: Infographic: in deze Nederlandse steden en regio’s is je huis kwetsbaar voor klimaatrisico’s – Lelystad krijgt natte voeten, Almere niet


Hypotheekrente: daling van twee weken op rij

In september en oktober was er een golf van verhogingen van de hypotheekrente, maar inmiddels is de hypotheekrente duidelijk in een dalende trend beland. Geldverstrekkers hebben twee weken op rij hun rentes verlaagd. Ongeveer drie op de vijf geldverstrekkers lieten hun rentes zakken, meldde financieel intermediair Van Bruggen Adviesgroep.

Dit naar aanleiding van een forse daling van de rentes op de financiële markten, die werd veroorzaakt door gunstige inflatiecijfers en het geloof van beleggers dat centrale banken daarom voorlopig geen verdere renteverhogingen doorvoeren. Doorgaans volgt de hypotheekrente losjes het patroon van de Nederlandse 10-jaarsstaatsrente.

De populairste hypotheek is de annuïteitenhypotheek met een rentevaste periode van 10 jaar.

De gemiddelde rente van deze hypotheek met NHG-verzekering ligt eind november op 4,39 procent, terwijl de gemiddelde rente voor dezelfde hypotheek zonder NHG op 4,82 procent noteert. Uiteraard gaat het om gemiddelden en kun je in de markt goedkopere en duurdere hypotheken vinden.

Het verschil tussen de hoogste en de laagste rente in de markt bij annuïteitenhypotheken voor 10 jaar vast bedroeg 0,87 procentpunt bij hypotheken met NHG-verzekering en 0,84 procentpunt zonder NHG, bleek uit een overzicht van Actuele Rentestanden op 20 november. Dat renteverschil is goed voor een verschil van ruim 200 euro aan bruto maandlasten.

Lees ook: De hypotheekrentes dalen: dit zijn de hoogste en laagste rentes (en dit scheelt het in de maandlasten)


Sparen: rente stabiel, inflatie neemt verder af

In de Blik op je geld van vorige maand meldden we dat sparen weer loont, zelfs op een vrij opneembare spaarrekening. De hoogste variabele rente kwam uit boven de inflatie. Dat kwam vooral door een sterke afname van de gemiddelde prijsstijging.

Die afname heeft doorgezet en sloeg zelfs om in een negatief cijfer. In oktober kwam de inflatie uit op min 0,4 procent ten opzichte van dezelfde maand in het voorgaande jaar, meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek. Dat het cijfer negatief is komt volgens het CBS vooral door de energieprijzen die in oktober 2022 enorm hoog waren.

Ondertussen is de hoogste variabele spaarrente voor vrij opneembare rekeningen zonder voorwaarden onveranderd gebleven. Deze ligt net als vorige maand op 2,75 procent, zo blijkt uit een overzicht van de site spaarinformatie.nl.

De rentes op vrij opneembare spaarrekeningen bij grootbanken ING, ABN Amro, Rabobank en de Volksbank (onder meer SNS en ASN) variëren net als vorige maand tussen 1,5 en 1,7 procent. Voor een hogere rente moet je je geld voor een bepaalde periode vastzetten.

Zo kun je momenteel 3,25 procent rente krijgen op een spaardeposito van 3 maanden en 3,75 procent als je je geld een jaar vastzet, blijkt uit de gegevens van spaarinformatie.nl.

Lees ook: Hoge variabele spaarrente van 3,1% in Nederland bij financiële tak van moederbedrijf van Fiat en Opel


Beurs: AEX herstelt

November staat bekend als een van de beste beursmaanden en die reputatie maakt de beurs dit jaar helemaal waar. De AEX-index is met ruim 5 procent omhoog geschoten en de Midkap zelfs met ruim 9 procent. Ook elders in Europa en de VS zijn de beurzen flink opgekrabbeld.

Beleggers beginnen het weer iets zonniger in te zien, nu de rentes op de kapitaalmarkten in rustiger vaarwater komen en er voorlopig geen nieuwe renteverhogingen in Europa en de VS in het verschiet liggen. De rente op Nederlandse staatsobligaties met een looptijd van tien jaar ligt inmiddels al enige tijd ruim onder de 3 procent, terwijl de Amerikaanse rente lijkt te stabiliseren rond 4,5 procent.

Voor beleggers is dat van belang, want een hogere rente zet de beurskoersen over de hele linie onder druk, en vooral die van technologiebedrijven, die extra rentegevoelig zijn.

De AEX-index is het cijferseizoen goed doorgekomen. Vooral technologiebedrijven deden het goed. Zo behaalden alle chipaandelen ruime dubbelcijferige koerswinsten in november. Koploper is Adyen, dat de koers met ruim 50 procent omhoog zag schieten naar meer dan 1.000 euro, na een financiële update. Het bedrijf komt van ver. In augustus zag Adyen op één dag bijna 19 miljard van zijn beurswaarde verdampen na tegenvallende halfjaarcijfers.

Dat beleggers meer risico's durven te nemen, blijkt ook uit de koersen van cryptovaluta. Bitcoin en ether kregen er elk meer dan 10 procent bij in november. Er zit nog steeds fantasie in de bitcoin, omdat grote vermogensbeheerders, waaronder BlackRock, werken aan een een ETF (indexfonds) in bitcoin. Toch waarschuwen sommige experts voor serieuze risico’s die de rally kunnen frustreren.

Lees ook: Beurs al drie weken in de plus: technisch beeld vooral bij techindex Nasdaq 100 sterk


Benzine en diesel: benzineprijs duikt onder de 2 euro

De daling van de benzine- en dieselprijzen die in september is ingezet, zet door. De gemiddelde prijs voor een liter ongelode benzine noteert momenteel 1,97 euro, vijf cent minder dan vorige maand. Voor een liter diesel moet je gemiddeld 1,80 euro neertellen.

De tarieven volgen de olieprijs, die sinds september met zo'n 18 procent zijn gekelderd. De oorlog in Israël lijkt geen noemenswaardige impact te hebben op de olieprijs.

Maar onder de oppervlakte broeit het wel in de oliemarkt. De landen van de OPEC en hun bondgenoten kunnen het niet eens worden over de productieniveaus, waardoor volgens persbureau Bloomberg de vergadering van zondag is uitgesteld tot donderdag 30 november.

Saudi-Arabië heeft de olieproductie afgelopen zomer verlaagd met 1 miljoen vaten per dag en zou de oliekraan nog verder willen dichtdraaien, om de olieprijs weer wat op te krikken. Maar veel andere olieproducenten zijn het daar naar verluidt niet mee eens. Dit wordt nog spannend.


Stroom: lichte daling van prijzen in november

Het milde weer blijft consumenten in de kaart spelen met de energierekening, want zowel de prijzen voor gas als stroom zijn licht gedaald.

Wat de stroomprijzen betreft ligt het gemiddelde variabele stroomtarief voor nieuwe klanten in november op 17,4 cent per kWh (exclusief belastingen), zo blijkt uit data van financiële vergelijker Pricewise. Dat is ongeveer 4 procent lager dan een maand eerder.

Ook het gemiddelde stroomtarief voor 1 jaar vast voor nieuwe klanten is met 4 procent gedaald op maandbasis, naar 16,6 cent per kWh, exclusief belastingen.

"November laat een dalende trend in energieprijzen zien, beïnvloed door duurzame energieproductie, mild weer en geopolitieke ontwikkelingen. Deze trends bieden een adempauze voor consumenten en bedrijven na de eerdere volatiliteit in de energiemarkt", zegt energie-expert Ewoud van de Kolk van Pricewise.


Bij de ontwikkeling van gasprijzen is het beeld in november iets meer gemengd. De variabele tarieven voor nieuwe klanten zijn vrijwel stabiel gebleven op gemiddeld 61 cent per kuub, exclusief belastingen.

De tarieven voor 1 jaar vast zijn behoorlijk gedaald, met zo'n 7 procent naar 58,5 cent per kuub (exclusief belastingen).

Op de gasmarkt speelt het relatief milde weer en voldoende aanbod een rol in de matige prijsontwikkeling. "De Europese gasvoorraden zijn goed gevuld, waardoor de vraag naar vloeibaar aardgas (LNG) afneemt. De vraag naar gas voor energieopwekking blijft zwak door de hoge productie van windenergie en de milde temperaturen", concludeert energie-expert Van de Kolk van Pricewise.

Lees meer over geldzaken: